Crosswalking Water Resources for Climate Smart Communities: *Local Government Workshops*

November 16, 2023 Hilton Garden Inn, 1290 Arsenal St, Watertown, NY 13601

Goal

The goal of this local government workshop is to enhance the knowledge and understanding of decision makers about the intersection of federal and state water resource programs with the Climate Smart Communities Program. By the end of the workshop, participants should be well-equipped to leverage these programs to promote sustainable water management practices that mitigate the impact of climate change and enhance community resilience.

Workshop Objectives

- 1. **Educate** Provide an in-depth overview of the Climate Smart Communities Program, its objectives, and its relevance to Tribal and local government efforts in addressing climate change and water resource management.
- 2. **Experience** Facilitate interactive workshop sessions, group discussions, and networking opportunities to encourage participants to apply the knowledge gained during the workshop to their local contexts.
- 3. **Connect** Connect participants with their watershed neighbors, technical assistance & resources.

Additional Resources

For additional resources, visit the *Great Lakes Resources for Healthy Watersheds and Resilient Communities* document, using the QR code to the right. Instructions: Open the camera app on your phone, point the camera at the QR Code, and click the link that pops up.



Notes	

Funding for this workshop series is partially provided by New York Sea Grant and the New York State Environmental Protection Fund under the authority of the New York Ocean and Great Lakes Ecosystem Conservation Act.

TIME AGENDA

IIIVIE	AGENDA
8:45AM — 9:00AM 15 minutes	Check-In and Refreshments (provided)
9:00AM – 9:05AM 5 minutes	Welcome and Housekeeping Mary Austerman, New York Sea Grant
9:05AM — 9:15AM 10 minutes	Great Lakes Action Agenda Emily Fell, New York State Department of Environmental Conservation
9:15AM — 10:00AM 45 minutes	Setting the Stage What is a Crosswalk & The Making of a Case Study Mary Austerman, New York Sea Grant Megan Cochran, New York Sea Grant
10:00AM – 10:15AM 15 minutes	Break (refreshments provided)
10:15AM – 11:00AM 45 minutes	Climate Smart Communities Program Program Overview – Mike Boccuzzi, CNY Regional Planning & Economic Development Board Local Perspective – TBA, Village of Pulaski Question and Answer
11:00AM – 12:00PM 60 minutes	Local Waterfront Revitalization Program Program Overview – Kate Black and Peter Zimmer, NYS Department of State Local Perspective – TBA, CNY Regional Planning & Economic Development Board Crosswalk with our Case Study Community – Mary Austerman, New York Sea Grant Question and Answer
12:00РМ — 1:00РМ <i>60 minutes</i>	Lunch (provided)
1:00PM-2:00PM <i>60 minutes</i>	Community Rating System Program Overview – Brad Wenskoski, NYS Department of Environmental Conservation Local Perspective – TBA Crosswalk with our Case Study Community – Mary Austerman, New York Sea Grant Question and Answer
2:00PM - 3:00PM	Hazard Mitigation Planning
60 minutes	Program Overview – Kevin Clapp, NYS Division of Homeland Security & Emergency Services Local Perspective – TBA Crosswalk with our Case Study Community – Mary Austerman, New York Sea Grant Question and Answer
3:00PM — 3:15PM 15 minutes	Break (provided) Additional time for networking, visiting tables, and personal business.
3:15PM – 4:15PM	Tools Showcase
60 minutes	 Overlay Districts Conservation Subdivisions Jeanie Gleisner, CNY Regional Planning and Economic Development Board
4:15PM – 4:30 PM 15 minutes	Closing Remarks and Adjournment Mary Austerman, New York Sea Grant Hand in workshop evaluations to receive your Certificate of Completion.